Collin's online geheime shop collectie

Blog

Kopen of toch huren?

parket

Voor veel mensen is het een dilemma, ga ik een huis kopen of toch huren. Zelf sta ik eind volgend jaar ook voor deze keuze en daarom neem ik jullie mee in de verschillende factoren die deze keuze kunnen beïnvloeden. Over de prijzen, goedkoop of duur, de inrichting, laminaat of parket, en de muren, verf of behang wordt niet verder ingegaan.

Kopen

Een koopwoning huren is in veel gevallen een goede keus. Weliswaar hangt de keuze wel af van een aantal zaken. Bij het kopen van een huis speelt het eigen vermogen en het inkomen een grote rol. Bij het kopen van een huis dien je, in tegenstelling tot het huren van een huis, een eigen vermogen te hebben van ongeveer 10.000 tot 20.000 euro. Daarbij moet je bij voorkeur een vast contract hebben bij je huidige werkgever en daarbij bepaalt je inkomen hoeveel de maximale te ontvangen hypotheek mag bedragen. Eventuele schulden of een notering bij het Bureau Krediet Registratie kunnen nadelige gevolgen hebben op je hypotheek. De voordelen van een woning kopen zijn onder andere dat je het geheel naar eigen wens aan kunt passen, de hypotheeklasten relatief stabiel zijn en je alvast een flink vermogen opbouwt door de hypotheek af te lossen. Nadelig aan het kopen van een woning is dat je minder gemakkelijk kunt verhuizen. Je zal immers eerst je huis moeten verkopen, voordat je een nieuw huis kunt kopen. Daarbij kan een stijgende rente zorgen voor meer woonlasten en dien je je eigen woning te voorzien van groot onderhoud. Wat betreft extra kosten, maakt het niet zoveel uit, aangezien je bij een koopwoning gemeentelijke heffingen moet betalen en bij een huurwoning onderhoudskosten.

Huren

Wat betreft het huren van een huis zitten er ook een aantal haken en ogen aan verbonden. Je dient bijvoorbeeld een inkomen te hebben dat 4 tot 4,5 keer de huurprijs is. Ga je samen een huis huren en verdien je ongeveer 4000 euro per maand (samen), dan zal de maximale huurprijs dus 900 tot 1000 euro per maand zijn. Voordelen van het huren van een appartement is onder andere de wettelijke huurbescherming. Deze huurbescherming zorgt ervoor dat de huurder het contract niet zomaar op kan zeggen. Daarnaast kun je een huurcontract vaak op korte termijn opzeggen, waardoor je, indien nodig, ook snel kunt verhuizen. Het onderhoud wordt daarbij uitgevoerd door de verhurende partij. Het grote nadeel is dat de woning niet van jou is en je in sommige gevallen bijvoorbeeld geen andere vloer of nieuw behang mag plaatsen. Ook wordt de huur vrijwel elk jaar met tientallen euro’s verhoogt. Houd hier dus ook rekening mee.

Geef een reactie